Dietetyk kliniczny

Dietetyk kliniczny to specjalista, który zajmuje się planowaniem i dostosowywaniem żywienia do stanu zdrowia pacjenta. Posiada wiedzę na temat żywienia chorego pacjenta na różnych etapach choroby, w taki sposób, aby nie dopuścić do jej dalszego rozwoju, oraz wspomagać proces zdrowienia. Dostosowuje rodzaj diety na podstawie wiedzy o zależnościach między układem pokarmowym, a innymi układami znajdującymi się w ciele człowieka.

 

Dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad, dokonuje oceny stanu odżywienia pacjenta, jak i jego nawyków żywieniowych. Wykonuje pomiary antropometryczne, a także analizuje wyniki badań laboratoryjnych określających poziom składników odżywczych w organizmie pacjenta.

 

Zadaniem dietetyka klinicznego jest nie tylko dopasowanie diety do chorego, ale też edukowanie jego oraz jego opiekunów w zakresie żywienia, zarówno osób chorych, jak i zdrowych.

Kiedy warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym?

 

Oto przykłady, kiedy pomoc może być kluczowa:

  • nadwaga i otyłość,
  • niedowaga,
  • wprowadzenie zdrowych nawyków,
  • prehabilitacja – przygotowanie do zabiegów medycznych poprzez optymalizację odżywiania,
  • choroby przewlekłe:
    – cukrzyca,
    – choroby serca,
    – nietolerancje pokarmowe,
    – choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów),
    – choroby układu pokarmowego (np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, refluks, choroba wrzodowa, choroby wątroby i trzustki),
    – choroby nerek,
    – zaburzenia hormonalne,
    – problemy skórne i trądzik.