Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Dietetyk kliniczny

Dietetyk kliniczny to specjalista, który zajmuje się planowaniem i dostosowywaniem żywienia do stanu zdrowia pacjenta. Posiada wiedzę na temat żywienia chorego pacjenta na różnych etapach choroby, w taki sposób, aby nie dopuścić do jej dalszego rozwoju, oraz wspomagać proces zdrowienia. Dostosowuje rodzaj diety na podstawie wiedzy o zależnościach między układem pokarmowym, a innymi układami znajdującymi się w ciele człowieka.

 

Dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad, dokonuje oceny stanu odżywienia pacjenta, jak i jego nawyków żywieniowych. Wykonuje pomiary antropometryczne, a także analizuje wyniki badań laboratoryjnych określających poziom składników odżywczych w organizmie pacjenta.

 

Zadaniem dietetyka klinicznego jest nie tylko dopasowanie diety do chorego, ale też edukowanie jego oraz jego opiekunów w zakresie żywienia, zarówno osób chorych, jak i zdrowych.

Kiedy warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym?

 

Oto przykłady, kiedy pomoc może być kluczowa:

  • nadwaga i otyłość,
  • niedowaga,
  • wprowadzenie zdrowych nawyków,
  • prehabilitacja – przygotowanie do zabiegów medycznych poprzez optymalizację odżywiania,
  • choroby przewlekłe:
    – cukrzyca,
    – choroby serca,
    – nietolerancje pokarmowe,
    – choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów),
    – choroby układu pokarmowego (np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, refluks, choroba wrzodowa, choroby wątroby i trzustki),
    – choroby nerek,
    – zaburzenia hormonalne,
    – problemy skórne i trądzik.